Завърши реставрацията на мавзолея на Медичите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Великолепието на гробницата на Медичите във Флоренция е възстастановено след края на реставрационните работи.

На 4 ноември 1999 годна 40-килограмова мраморна плоча пада на пода от една от арките на Капела дел принчипи или параклиса на князете Медичи при базиликата Сан Лоренцо във Флоренция. Това дава начало на сложен реставрационен проект.

През 2013 година арките са обезопасени. Последните реставрационни работи започват три години по-късно. Проектът приключва със съдействието на Министерството на културното наследство на Италия и Министерството на инфраструктурата на страната. Архитектите срещат специфични трудности. Наложило се е да бъде издигнато скеле с механизъм, който тежи 28 квинтала или 2 800 килограма.

Преди демонтажа на скелето в параклиса е добавена нова осветителна система, за да подчертае сините и златни детайли по свода, както и да придаде топли неутрални сенки на бялата светлина за саркофазите и сатуите. За първи път параклисът е осветен с градация, която подчертава великолепието на Медичите и желанието им да отстояват престижа си.

Идеята за гробницата е на Козимо Първи през 16 век, но строежът започва в началото на 17-ти от сина му Фердинандо. Анна Мария Луиза Медичи, последната представителка на фамилията поръчва огромният купол, но никой от семейството не вижда параклиса завършен.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад