Здравните експерти: Ваксинирането е задача на цялото общество

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Спадна интересът към ваксинирането. Причините за това са по-малко заболелите, хубавото време, хората са в отпуска. По този начин ваксинацията остава на заден план. Това каза в "Денят започва" проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния съвет по ваксинация.

"Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите към ваксинирането не задоволяват очакванията", изясни проф. Гигов.

Той съобщи, че към момента ваксинираните в България с първа доза са около 1 800 000 души - около 25% от населението, а тези с втора доза около 800 хиляди.

"Въпреки всичко резултатът не е добър, не е очакваният резултат. Това не е задача само на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет или на Ваксинационния щаб. Това е задача на цялото общество", заяви проф. Гигов.

Проф. Ивайло Търнев коментира ваксинацията при ромските общности: "В ромските квартали ваксинацията е сериозно предизвикателство. Здравните медиатори са мобилизирани, информират хората за възможните ваксинации. При ромите има недоверие и скептицизъм. Вина за това имат доста противоричивите послания, които различни медицински експерти отправиха."  

Той допълни, че е необходима една много по-широка информационна кампания за ваксините и че все още липсва адекватна комуникационна стратегия в страната по отношение на ваксинацията.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад