Здравният икономист: Важно е да се борим не само с COVID, но и с всички останали заболявания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До момента имаше няколко локдауна и мерки, които навредиха и на икономиката, и на здравната система. Да се прави локдаун, когато има решение на проблема, било то и частично чрез ваксините, е стъпка в грешната посока. Това е следствие от почти едногодишното несправяне с ваксинационната кампания и лошата промоция на ваксините от страна на властите. Това заяви в “Денят започва” здравният икономист Аркадий Шарков.

“В следствие на това, към момента, ниските нива на ваксинации спомагат за повишение брой на средните и тежки хоспитализации, които претоварват системата и възпрепятстват нормалното ѝ функциониране”, обясни експертът.

По думите му тепърва ще се види ефектът от претоварването на здравната система, защото вече втора година много други заболявания не са лекувани.

“Системата се блокира за всички останали. Трудно е да се приеме друг пациент. Немалка част от лекарите, които работят в COVID отделенията, са лекари, взети от други отделения поради естеството на нашата здравна система, недостига на такива кадри  и дългогодишното неглижиране на това. Така че стагнацията на системата в едната посока - борбата с COVID, води до стагнация в другата част, която е борба с всички останали заболявания. От началото на пандемията хоспитализациите са намалели с 500 000, което 20% от общия брой хоспитализации - това са 500 000 забавени или нелекувани случаи. Тук говорим за сърдечно-съдови, онкологични заболявания. За миналите две години има около 2 300 недиагностицирани случаи”, разясни Аркадий Шарков.

Какво още каза здравният икономист вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад