Здравният министър д-р Стойчо Кацаров: Броят на заразените и хоспитализираните намалява, но рискът остава заради ниския брой на ваксинирани

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес кабинетът удължи епидемиологичната обстановка с още два месеца.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров в "Още от деня" коментира:


"Логиката да се удължи два месеца извънредната епидемиологичната обстановка е, че се надяваме след два месеца да има Народно събрание, което би могло да раздели епидемичната ситуация в медицинския аспект от останалите плащания. Ако от медицинска гледна точка не се налага да има епидемична ситуация, тя да не бъде удължавана повече. А пък ако е необходимо да бъдат удължавани някакви други мерки, те да могат да се прилагат независимо от епидемиологичната обстановка".

По повод броя на заразените през последната седмица Кацаров каза:


"Числата на броя на заразените и хоспотализираните видимо намаляват, но рискът остава заради ниския брой на ваксинирани хора".

Той допълни, че ако възрастните хора се ваксинират в следващите два месеца, това може да позволи отпадане на много от ограничителните мерки, включително и на носенето на маски.

Здравният министър сподели, че го притеснява смъртността. Смята да възложи на Националния център по обществено здраве да направи специален анализ на изключително високата смъртност до края на април 2021.

"Най-важното е да се ваксинират хората. Това е единственият метод за ограничаване на инфекцията, който се доказа. Вижда се във всяка една от страните, които ваксинираха половината и повече от населението си, рязък спад на броя на заразените и на починалите" заяви Кацаров.

Министърът допълни: "В началото на годината нямаше ваксини, в момента има предостатъчно. Имаме толкова много ваксини, че започваме да мислим какво да правим с тези, на които започва да им изтича срокът на годност. Имаме възможност да даряваме на съседни страни".

Според Кацаров е създадена добра организация за ваксиниране - личните лекари са заредени с ваксини, осигурени са мобилни екипи за хората, които са на отдалечени места. Ще бъдат отворени допълнителни ваксиционни центрове при зелените коридори при нужда, за да могат хората, които работят до късно да се възползват.

"Ние не можем да накараме хората да се ваксинират. Ваксината е доброволна. Нашата роля се свежда до това да осигурим възможност за всички", съобщи той.

Д-р Стойчо Кацаров апелира зрителите, ако има проблем или се създава трудност с ваксинирането, да съобщят по горещите телефони.

Вижте целия разгвор във видеото.

Последни броеве

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад