Зеленски на дискусията в НИМ: Всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Открита дискусия с украинския президент Володимир Зеленски, българския премиер Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел се провежда в Националния исторически музей в София.

По традиция Володимир Зеленски произнася речи пред парламентите на страните, които посещава. В България обаче тази традиция се нарушава и този формат я замества.

"Не случайно ви поканихме именно тук сред безценни артефакти от българската история. Не случайно сме именно в Слънчевата зала, в която централно място заема едно от безспорните доказателства за стародавната връзка между земите на днешна Украйна и България - съкровището от гроба на Хан Кубрат в село Мала Перешчепина. Сред красотата около нас искаме да говорим не за войната, а за мира. За онзи устойчив и справедлив мир, към който се стремим всички. Който ще донесе спокойствие и по-добър живот, не само на украинския, но и на руския народ и на цяла Европа. Убеден съм, че той е реалистична цел, ако всички ние не само вярваме в него, но и полагаме необходимите усилия да го постигнем", каза в началото на дискусията премиерът Денков.

"Моля Ви, отнесете с Вас топлото посрещане, което всеки един тук в залата, ви изпрати, казвайки силата на сърцето, борещо се за свобода, да бъде с украинския народ. И нека тази сила на топлото посрещане да доведе вдъхновения на сърцата за добро бъдеще. За всеки един от нас е привилегия днес да бъдем с Вас. Този ден е от онзи тип дни, които се помнят цял живот, защото те изпращат много силно послание, не само за двустранните отношения между България и Украйна, а за Европа и целия свят. За това, че благодарение на Вас г-н президент, на украинския народ, ние повече от всякога изпълваме със съдържание тази толкова красива думичка - демократични ценности, свобода, равенство, уважение. Това е нещо, което Вие ни показвате как всеки ден не бива да приемаме за даденост, а да го устояваме и като право на избор", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"Убеден съм, че имаме много приятели и позволете да се обърна към вас именно като приятели. Всичките ни разговори в България бяха много важни и съдържателни", каза Володимир Зеленски.

Той благодари на всички в България за подкрепата към украинците.

"Надявам се колкото се може по-скоро всички украинци да се върнат в Украйна и това е в недалечно време. Всичко зависи от мощността на тази важна подкрепа, която използваме за отбрана. Преди всичко по отношение на въоръженията, но и подкрепа на санкциите против Русия. Не по-малко важна е мотивацията на хората. Те трябва да усещат, че светът вижда и чувства през каква болка преминават украинците, за да запазят за своите деца ценностите, на които се радва всяка свободна нация", каза още Зеленски.

Благодари на България, че е в светлата страна на историята.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад