Земеделци и животновъди от Благоевградско остават без пасища за животните си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Недоволство на животновъди в Благоевград. Причината е решение на общината, с което местната власт отдава пасищата им на други лица, въпреки че те имат договори до края на 2024 година.

Големи финансови загуби и масово отказване от бизнеса със земеделие - пред тази дилема са изправени част от малко останалите животновъди в района.

"Преди около месец от община Благоевград излязоха с тезата, че до настоящия момент последните кметски администрации не са спазвали и не са прилагали Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и според тях е имало тежки закононарушения. Все още нямаме информация да е подаден сигнал до прокуратурата за тези нарушения. Но кметската администрация настоява, че има такива и закона ще продължи да се прилага по съвсем нов ред", каза Георги Качев - земеделец.

По думите му, договорите за наем на пасища изтичат след около две седмици и имат отказ от община Благоевград договорите им да бъдат продължени. Отпуснатите пари вече са усвоени за поддържане на пасищата, за изхранване на животните, за закупуване на земеделска техника и фермерите няма да могат да възстановят тези средства, ако общината не реши да им продължи договора до изтичането на ангажимента към ДФ "Земеделие".

От общинската администрация в Благоевград обещаха да проверят казуса .

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад