Жизненоважни лекарства за деца липсват от аптечната мрежа, сигнализират пациенти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лекарствата "Вентолин" и "Пулмикорт", които са жизнено важни за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди, липсват в аптечната мрежа. За това сигнализираха в "Денят започва" от фондация „За нашите недоносени деца“.

Медикаментите са важна част от лечението на дихателни инфекции при всички малки деца. Проучване на фондацията показва, че е изчерпан резервът от двете лекарства.

Заради продължителната и задълбочаваща се липса на двата медикамента от фондацията са изпратили отворено писмо до министерството на здравеопазването и очакват отговор. Те настояват министерството да регулира доставките и при нужда да организира внос на по-голямо количество от двата препарата. Това може да е жизнено важно за лечението на най-малките пациенти.

"И двете лекарства нямат заместители. В момента родителите изпадат в такава ситуация, че или да си услужват един на друг, ако някой има в повече, или да ги търсят извън страната, което отнема време и освен това не е начина, по който трябва да се случват нещата и коства понякога здравето, а дори и живота на децата." - каза Маргарита Габровска от фондация „За нашите недоносени деца“.

Вижте видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад