Журналистът Глеб Ирисов: Властта в Русия унищожи всички относително свободни медии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Още преди началото на войната в Украйна руските власти активно се намесваха в работата на медиите, особено държавните. ТАСС оставаше сравнително свободна организация, където можеше да се занимаваш с журналистика. Но в началото на военните действия държавата включи режима на военната пропаганда и за нас - журналистите, започнаха много трудни времена. Много напуснаха държавните медии, аз самият взех такова решение. Това каза в интервю за “Светът и ние” журналистът Глеб Ирисов, който е напуснал не само агенция ТАСС, но и Русия, за да продължи да работи като журналист.

“Честно ще кажа, че на 24 февруари във всички основни медии постъпиха директиви от Министерство на отбраната и фактически се въведе режим на военна пропаганда”, заяви той.

По думите му властите в Русия са унищожили всички относително свободни медии, останали в страната. Напълно отсъстват свободни медии там, категоричен беше журналистът.

“Три седмици преди войната хората бяха принудени да затворят своите агенции, своите медии и ги заплашваше наказателна отговорност”, отбеляза Ирисов и допълни: “Всичко, което казвам сега, е наказуемо по Наказателния кодекс в Русия. Не е възможно да бъдеш журналист на територията на страната - заплашен си от наказателно преследване, а има и по-страшни неща.”

По всички останали канали се води военна пропаганда, а вероятно скоро няма да има възможност да се излъчва от чужбина, предположи той.

Какво още каза журналистът Глеб Ирисов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад