Зинаида Златанова: Не сме заложник на чужд политически дневен ред, защото в ЕС ние сме между приятели

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпросът за Шенген ще стои още няколко часа отворен, но вече сме почти сигурни в изхода. Има ли какво да предприемем и получаваме ли несправедливо отношение в случая? В "Денят започва" разговаряме за пътя ни към Шенген със Зинаида Златанова, бивш вицепремиер по европейските въпроси и министър на правосъдието.

"Не сме заложник на чужд политически дневен ред, защото в ЕС ние сме между приятели, ние сме сред партньори, с приятели, които мислят като нас - поне така би трябвало да бъде", отбеляза тя. 

Решението, което предстои да се вземе, няма да е неочаквано за лицата, които наблюдават нещата отвън. 

Въпросът за мигрантите е аргумент предимно на Австрия и той не е отправен точно към България, в последните дни в Австрия има много горещ вътрешнополитиески дебат на тема миграция, поясни Златанова. Там се коментира, че огромното количество мигранти приключват пътя си именно в Австрия. 

"75 000 са нерегистрираните мигранти за една година, които са дошли в Австрия като крайна точка на тяхното предвижване. Какво значи това - че те са влязли от някоя от външните граници на ЕС, вероятно, тъй като са дошли по Западнобалканския път - България или Гърция, където не са били регистрирани изобщо, т.е. 75 000 мигранти са се придвижвали и са излязли абсолютно незабелязани, като не са регистрирани от нашите власти", каза Зинаида Златанова. 

Кои още аргументи са причина за отказа на Австрия и Нидерландия да бъде приета страната ни в шенгенското пространство - вижте видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад