Златка Падинкова за телефонните измами: Затворете телефона, когато започнат да ви говорят за пари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Телефонните измами никога не са спирали. Бяха намалели, тъй като имахме поредица от акции, включително и съвместни с румънските колеги, при които бяха задаржани основни фигури - извършители на телефонни измами, но тези извършители в момента са на свобода и възобновяват престъпната си дейност, това заяви в “Денят започва” Златка Падинкова, началник на сектор “Измами”, ГДНП.

Телефонните измами в България в последните години се извършват от територията на друга държава. Локализират се в Румъния, откъдето с предплатени SIM карти извършват обаждания в България на абсолютно случаен принцип. Обажданията са предимно към стационарни телефони, но от няколко месеца се наблюдава тенденция обаждания да се насочват към мобилни телефони, допълни тя.

“В масовия случай жертвата сама споделя информация, която е необходима на телефонни измамник, за да реализира успешно престъпните си намерения”, подчерта Падинкова.

Тя уточни, че основните жертви са възрастни хора, децата са инцидентни случаи.

“Масовият процент жертви на телефонни измами са възрастни хора. При телефонните измами винаги става въпрос за пари. Основният белег за всеки е в момента, в който започнат да говорят за пари, затворете телефона. Това е най-сигурният начин да спрете телефонната измама”, предупреди Падинкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад