12-годишната Никол е най-четящото дете за 2017-а година в Русе

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Откриваме Никол във втория ѝ дом – Русенската библиотека, където тя днес за втора година се нареди в Алеята на най-четящите деца. Не си представя и ден, в който да не чете, защото книгите за нея са приключение, утеха и смисъл. Обиква ги, когато е на 6 години. И оттогава никога не ги е напускала.

Никол Данева: Мама и баба ме научиха да чета и ми купуваха много книги. Още откакто се научих да чета, се записах в библиотеката и така съм прочела много книги. Те ми носят щастие. Чета за приключения и четейки, мога да видя целия свят.

Никол ни уверява, че съучениците ѝ също обичат книгите. Обожава да обсъжда интересни заглавия с тях, като често ги привличат фентъзито и фантастиката. А тя е убедена е, че съществува подходяща книга за всеки.

Никол Данева: Всеки човек, който не обича да чете, просто не е намерил правилната книга. Трябва да се има повече доверие в българските автори.

Мечтае си един ден да стане писател или преводач. А майка ѝ и баща ѝ я държат здраво за ръка по пътя на четенето и я поощряват. Сигурни са, че всеки родител може да помогне на детето си да открие любимите си книги.

Калина Петкова – майка на Никол: Трябва да се вдъхнови, да му е интересно да чете, да се уцели неговата книга, ние започнахме с "Матилда", с феи, с легенди.

Оказва се, че в Русенската библиотека се увеличават и малките, и големите читатели. Най-четената детска книга е "Патиланско царство" на Ран Босилек, а възрастните най-често са заемали старогръцките митове и легенди.