16-годишно момиче от София вплете традиционната българска шевица в модата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

16-годишната Моряна Филипова от София е създала своя собствена модна линия, озаглавена „Фолклорните мотиви в съвременния гардероб на работещата жена“. В нея главната роля е отредена на традиционната българска шевица, която младото момиче ръчно бродира върху моделите си.

Морето, слънцето и свободата - това са трите думи, които описват най-точно младата дизайнерка Моряна Филипова. Само за 3 месеца тя успява да създаде 13 модела, насочени към дамите, а повод за това става участието й в ABLE Mentor, където заедно със своя личен ментор развива идеята за българските традиции, вплетени в мода за съвременни дами. Успоредно с това успява да постигне и отличен успех в училище, защото Моряна е десетокласничка в Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“. Момичето, кръстено на морето, разкрива защо модата е нейна страст още от трети клас.

Дава ми свободата да играя със силуета на дамата.

В своите модели момичето вплита закодираната символика на традиционната българска шевица, а вдъхновението идва след посещение в Етнографския музей.

Там ме посрещна една дама, която тъчеше на стан и ми разказа за всички скрити символи, как да ги намирам в килимите и носиите. Вдъхнових се да върна тези символи в нашето забързано и сиво ежедневие.

Моряна Филипова разказва, че моделите й се радват на голямо одобрение, защото дамите имали нужда нещо българско да се върне в ежедневието. Освен това всяка една от дрехите има свое собствено послание, което ги превръща в уникати.

Колекцията ми е от 13 модела. Всички шевици са бродирани на ръка чрез гоблен. Дадох цялата си енергия за създаването на тези 13 модела.

Моделите й са обличани от звездите Стефка Янорова, Лилия Маравиля и Красимира Кузманова. А днес те за първи път бяха разходени и в Българската национална телевизия. Моряна Филипова продължава да обогатява колекцията си, като планира съвсем скоро да създаде и първите мъжки вратовръзки с вплетени шевици. Тук обещаващата дизайнерка споделя, че след 12 клас има намерение да учи мода в Италия и нейните модели да стъпят на световната сцена.

Гоним световната сцена, но винаги ще се върна в България. Няма да оставя така нещата. Искам да променя стила на българите и ще се стремя към това.

Крачката към тази промяна дамите могат да направят още днес, като намерят сайта или профила на Моряна Филипова в социалните мрежи. Ще трябва да имат и малко търпение, защото всяка дреха се изработва ръчно от младата дизайнерката. Тя има готовност да създаде и специален продукт по ваше желание.