Д. Кирилов: Наказателното преследване няма връзка със стабилността на договора

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Анализирани са много детайлно много обстоятелства, включително изискванията на Конституционния съд във връзка с отпадането давността за престъпленията, извършени по време на комунизма. Кирилов обясни, че трябва да се повиши нивото на законодателна уредба на най-високото възмжно, тоест чрез изменение в основния закон за установяване на конституционна норма, която да разпореди принципа.

Новото е добавянето на ал.8 към чл. 31, с която се казва, че по отношение на преследвателната и на изпълнителната давност за престъпления, извършени при или по повод приватизацията за периода 1992-2017 година давност няма.

Данаил Кирилов: Приватизацията приключи много отдавна. Към момента са разпродадени абсолютно всички държавни и общински дружества и участия, които биха могли да бъдат приватизирани. Останали са около двадесетина дружества и обособени обекти, които са включени в забранителния списък към действащия сега приватизационен закон и това са дружества, които са с особено стратегическо значение.

Кирилов обясни, че е имало сделки, които са били разследвани, дори е имало сделки, по които са били повдигнати обвинения от прокуратурата. Но множеството от сдлеки, по които е работила прокуратурата, са прекратени по давност. Става въпрос за много и различни по вид престъпления.

Данаил Кирилов: Ние коментираме само наказателните последици в този закон. Тоест - доказване на престъпление, установяване на виновните лица и наказване на престъпленията. От там нататък няма пряка и задължителна последица по отношение на самата приватизационна сделка. В случай, че престъплението касае някой от съществените факти, свързани със сделката, би могло да се обсъжда, да се обмисля промяна на приватизационния договор.
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад