На 9 февруари ще стартира нова система за контрол над лекарствата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейска директива от 2010 г. и делегиран регламент от 2016 г. определи 9 февруари за начало на системата за верификация на медикаментите в ЕС. Това съобщи в предаването „Сутрешен блок“ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

До края на годината предстои преходен период, в който на пазара ще има лекарства с код и без код. Никой няма основание да се притеснява за това, че няма да може да отпуска лекарства на своите пациенти, поясни той.

Вече всички лекарства, отпускани с рецепта, ще имат на опаковките си двуизмерен 2D-matrix баркод с 4 елемента: уникален код на лекарството, партиден номер, срок на годност, сериен номер. Ако една аптека работи с НЗОК, т.е. по подразбиране има софтуер, компютър и интернет, трябва само да си осигури баркод четец, който би струвал около 200 лв., посочи проф. Гетов.

До края на 2019 г. също така няма да се налагат глоби на собствениците на аптеки. Системата е паневропейска, като не важи за Гърция и Италия, тъй като те вече имат сходна. Няма да се плаща такса за присъединяване или за работа на системата в следващите години.

Опасенията на малките аптеки, че влизането в сила на новата система за верификация на лекарствата може да доведе до фалити, са пресилени, коментира той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад