От космическия кораб до политиката: Клоди Еньоре, която летя в космоса

Предаване: Панорама, 01.02.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Клоди Еньоре-френски космонавт, политик и общественик: Когато се подготвяш и летиш с руската система „Съюз“ и тяхната ракета ти си космонавт, а когато се готвиш с американците си астронавт. Така ,че аз съм и космонавт и астронавт!

Обучава се в Звездния град на Русия. Полита в космоса за първи път през 1996-та в компанията на двама руснаци. Няколко години по късно е част от екипажа на Международната космическа станция МИР.

Клоди Еньоре: Бях над 10 години в Русия между 1992-ра и 2001.Преживях голямо научно, технологично и човешко приключение. Пазя много хубави спомени тези десет години прекарани в Русия.

Войната между американците и руснаците беше по скоро при пионерите. В началото. Във времената на Гагарин, Леонов, Терешкова, Армстронг и Олдрин. По мое време вече си сътрудничихме. Участвах в изграждането на Международната космическа станция МИР с 5 големи партньори: САЩ ,Русия, Япония, Канада ,Европа.“

БНТ: В интернет видях една ваша снимка от тогава. Усмихвате се толкова щастливо…

Клоди Еньоре: Така е защото през люка пред нас се открива планетата и телата ни са леки. В трите измерения на пространството сме и усещането е изпълнено с еуфория!...

БНТ: Познавате ли българските космонавти?

Клоди Еньоре: Разбира се! Познавам Георги Иванов. А още по-добре Александър Александров. Имам удоволствието редовно да се срещам с него!“

Клоди Еньоре е доктор по невронауки и носител на Наградата Велик офицер на Почетния легион на Франция. През годините с нея често спорят уфолозите, които я подозират в скрита информация за срещи с извънземни. Казва, че е все по-трудно да бъдеш учен в свят, на антиваксъри, любители на теории на конспирациите, гурута от интернет.

Клоди Еньоре: Нас, астронавтите често ни питат: "Вие като сте видели Земята през люка, какво ще кажете? Плоска ли е?!..." Тази история с плоската земя е една от конспиративните теории, които се разпространяват. Науката толкова е напреднала, но пак ни се налага да обясняваме истината и да даваме доказателства. Трябва да се научим да си служим със интернет и социалните мрежи. Там е пълно с фалшиви твърдения, които могат да заблудят хората и да дестабилизират света.

БНТ: Какво мислите за хората, които още не вярват, че човек е стъпил на Луната?

Клоди Еньоре: Мога да им кажа, че имам доказателства! Познавам екипите инженери. Познавам астронавтите, стъпили на Луната. Разполагаме със снимки. Трябва да разбием тези фалшиви новини.

БНТ: Всъщност и уфолозите не вярват много на астронавтите. Защо?

Клоди Еньоре: Науката не може да обясни всичко. Има явления, които не знаем как се случват. Трябва да се опитваме да ги анализираме. Да продължим да събираме данни. Да си задаваме въпроси. Сега не можем да обясним нещо, но утре ще можем.

БНТ: Вашия съпруг също е космонавт. Да не би да срещнахте любовта в космоса?

Клоди Еньоре: Съпругът ми и аз бяхме избрани да се обучаваме в космически програми по едно и също време. Единият от нас живееше в Тулуза, другият в Париж. Но пътищата ни се пресякоха. Събрахме се за подготовката. И ето така любовта ни към космоса се превърна в любовна страст.

През 2001-ва Клоди Еньоре се приземява от космоса в политиката. Жак Ширак я кани в правителството си като министър по научно-изследователската дейност. По-късно поема европейската политика. Има спомени от срещите си преди години със Симеон Сакскобурготски и Соломон Паси. Страстна защитничка на ценностите на свободата. Възхищава се от политици като Симон Вейл - жената, която измина пътя от от Аушвиц до Европейския парламент. Мисли, че Европа се нуждае от промяна. Днес е в България за участие в инициативата "Нощ на идеите".

Клоди Еньоре: Мисля, че трябва бъдем критични по отношение на Европа. Да искаме тя да бъде по-близо до всеки един от нас. Да ни осигури по-добра защита. Но това означава да и дадем нов тласък, нова амбиция. Само заедно можем да постигнем много. Надявам се, че предстоящите европейски избори ще ни дадат възможност да намерим начина, по който да вървим напред. Да не се затваряме в себе си.

БНТ: Каква е европейската идея в която винаги ще вярвате?

Клоди Еньоре: Многообразието! Богатството от множество култури. Различните начини на живот. Критичния дух. Креативността. Дълбоките корени. Това е Европа. И тя има легитимното право да говори на световно равнище.

БНТ: Сигурна съм, че французите се гордеят с вас. Какво означава за вас смислен живот?

Клоди Еньоре: Животът ми даде много. Имах шанс. Съумях да изпълня мечтата си. Днес предавам нататък. Споделям наученото. Свързвам и събирам различни хора. Искам аз да съм тази, която ще даде шанс на някой друг. Да достигне мечтата си. Така осмислям живота си.



Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад