Как се променя светът – професор Акихито Танака

Предаване: Панорама, 01.02.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БНТ: Професор Танака, кой е най-големият проблем в международните отношения днес – егоизмът или чистата глупост?

Танака: В международните отношения често виждаме егоизъм и глупост. Но най-важният въпрос e мирното регулиране на огромните промени в света. Ние трябва да запазим либералния международен ред. Но този ред трябва да възприеме промените по мирен път.

А кои са промените? Проф. Танака, един от най-големите японски експерти по външна политика, преди 17 години излезе със следната идея: Влизаме в ново Средновековие. Наред с държавите, на международната сцена играят други актьори – от неправителствени организации до терористи. Свързва ги глобализацията и интернет.

БНТ: Щастлив ли сте, че прогнозата Ви за ново Средновековие се сбъдва? Или се страхувате за бъдещето на света?

Това е необходимо предизвикателство, което трябва да посрещнем: Възникването на многобройни и сложно застъпващи се международни действащи лица. Не съм прекален песимист, защото вярвам, че хората имат необходимите знания да се справят с промените. Макар да виждаме много насилие, има също и много прояви на мир. Да не губим надежда.

Преди 40 години Япония беше бъдещето. Сега казват, че бъдещето е Китай. Но според проф. Танака бъдещето не е прост линеен модел.

БНТ: Как Япония възприема възхода на Китай? Със страх, със завист? Как?

Танака: Това е предизвикателство и реалност… Китай е съсед. Япония не може да се премести. И Китай няма да се премести. Трябва да живеем с този гигант и да сторим всичко, за да запазим мира в Източна Азия. Понякога поведението на Китай предизвиква загриженост у нас, но не трябва да ни плаши. Заедно с други, например с нашия най-важен съюзник САЩ, можем да създадем система, в която да запазим мира между Китай и останалата част от региона.

Днес Шиндзо Абе води Япония. Един от най-дългогодишните премиери с най-много официални визити по света, включително в България. Неговата идея: свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион, който включва тези два океана плюс Евразия и Африка.

Танака: Той често споменава, че целта на Япония е мирът. Тъй като тя разчита много на съществуващия либерален международен ред. Не с военни средства, а с идеи, визии, икономика и официална помощ за развитие, премиерът Абе иска да убеди другите лидери, че трябва да положим всички усилия да запазим системата свободна и отворена.

БНТ: Но какво ще постигне премиерът Абе с Путин относно Курилските острови, които Вие наричате „Северни територии“? Мислите ли, че Путин е готов да отстъпи дори един от Курилските острови, да не говорим за два?

Танака: Това е лично мое мнение: не вярвам в твърде оптимистичното бъдеще по териториалните въпроси. Разликата между руската и японската позиция е много голяма. Разбира се, желателно е от японска гледна точка г-н Путин да предаде два малки острова, както беше споменато в съвместното комюнике от 1956. Но и това не е толкова сигурно. Уважавам готовността на г-н Абе да продължи диалога с г-н Путин. Но не вярвам мнозина японци да имат свръх очаквания.

Официалната помощ за развитие също е политика. Дълги години проф. Танака бе президент на Джайка – мощната Японска агенция за международно сътрудничество, подпомогнала много страни по света.

Танака: Японското сътрудничество за развитие изигра съществена роля най-вече в Източна Азия. Не казваме, че Япония сама е допринесла за „чудото“ на Източна Азия или за възхода на Китай, за възхода на Югоизточна Азия, или на Индия. Не сме единствената причина. Но значителният принос на Япония като финансиране, човешки ресурси и усилия подейства като катализатор за мобилизацията на човешката енергия. И много страни от Източна Азия се измъкнаха от капана на бедността и тръгнаха към икономически прогрес.

БНТ: Помните ли като президент на ДЖАЙКА какъв бе най-големият успех на програмите Ви в България?

Танака: Беше голямо щастие за екипа на ДЖАЙКА да работи с нашите приятели от България. Япония изигра, макар и ограничена, но значителна роля. Пристанище Бургас и някои части на софийското метро са проекти на материалната инфраструктура, които помогнаха за развитието на България. Но за ДЖАЙКА бе важно да работи в нематериални области: опазване на културното наследство, археологическите богатства. Също и контактите между хората - доброволците, които изпращахме в България. Така допринесохме за приятелството между двата народа.

БНТ: Но Япония истински ли се интересува от България?

Танака: Да, ние се интересуваме от България като страна, с която споделяме общите ценности на свободата. И като страна, която уважава традициите. Да, има разлики между Япония и България. Но и двата народа се гордеят с културната си традиция и с усилията да адаптират традиционните елементи към реалността на 21-ви век. Тук можем да се учим един от друг.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад