Ивайло Калфин: Закъснелите социални мерки ще са много по-скъпи за бюджета

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него мерките, които се набелязват, са объркани. Нито една от тях не може да бъде приложена така, както е предварително обявена, подчерта той.

Ивайло Калфин - бивш външен и социален министър: Преди да влезе една мярка се променя три пъти. С начина, по който се прие това подпомагане 60:40, се губят страшно много пари... Тук има една загуба поне от 20-30% - между 200 и 300 милиона лева, заради необмислени действия на държавата.

По думите му предлаганата схема не е добра, а правителството оставя усещането, че не знае какво да прави в условията на криза.

Ивайло Калфин - бивш външен и социален министър: Апропо, нито един лев все още не е достигнал до икономиката и хората. От три седмици само говорим, променяме, сменяме закони... От едни и същи управляващи чуваме всеки ден, даже и по няколко пъти на ден, промяна в позицията, което е малко шизофренично.

Калфин подчерта, че социалната система е направена да функционира в нормални условия, каквито в момента няма.

Ивайло Калфин - бивш външен и социален министър: Затова ние трябва да търсим корекции в тази система, допълнително финансиране от бюджета и различни условия за нейното ползване. Това е абсолютно задължително.

За него съществува "един принципен проблем", сравнявайки България с останалите европейски страни.

Ивайло Калфин - бивш външен и социален министър: Във всички останали страни вие ще видите мерки, които казват: "Ние няма да оставим нито един човек извън системата и ще се опитаме да намалим фалитите на фирмите." У нас казват: "Да са си плащали осигуровките, да не са си идвали от чужбина."

Според Калфин е важно да се прояви солидарност в обществото и да не се допусне да има хора без доходи.

Какво още каза бившият външен и социален министър вижте във видеото!

Акценти