Проф. Коста Костов: Продължаваме да работим върху коронавируса като експерти

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Костов отхвърли всякакви спекулации, че Медицинският съвет прекрати съществуването си десетина дни след като беше създаден, заради междуличностни неразбирателства. Той заяви, че съветът продължава да работи като неформална група, като експерти в болниците, където ще бъдат по-полезни.

"Коронавирусът продължава да е сред нас и продължаваме да работим с всички данни, които касаят него, болестта, която предизвиква и нейните последствия.. Продължаваме да съществуваме, вероятно в редуциран състав, и продължаваме битката с вируса."

Проф. Костов допусна, че съставът на групата може да бъде преосмислен. Що се отнася до това кой ще бъде в новия формат, професорът не даде отговор дали доц. Мангъров ще участва в него.

Проф. Костов определи създаения от съвета документ като продукт, изготвен за кратко време във форсмажорни обстоятелства за разлика от практиката в медицината "данни да се извличат във времето, с прецизни научни протоколи". Тази работа е синтезирала българския и международния опит в борбата с вируса досега.

"С продукция от 60-70 страници на ден ние създадохме един интерактивен продукт. Той е предназначен само за колеги. Редакциите следва през 2 дни, за една седмица сме в шеста редакция. Този продукт представлява всичко онова, което ние успяхме да синтезираме през погледа си на експерти от цялата световна медицинска общност."

В заключение проф. Костов заяви, че подкрепя мерките за социална и физическа изолация в момента, но изрази надежда, че в скоро време медицинските експерти ще успеят да натрупат необходимите данни и създадат условия, които да послужат за облекчаване на тези мерки.