М. Стоянова: Държавата ще поеме 60% от заплатите и осигуровките на работниците

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От помощта в рамката 60:40 няма да могат да се възползват предприятия, които нямат дейност, защото са я прекратили. Те трябва да преминат към други опции, като неплатен отпуск за служителите, например, заяви Менда Стоянова.

Работниците, които са били съкратени, ще трябва да се регистрират в Бюрото по труда и да получат полагащото им се обезщетение за безработица.

Що се отнася до самонаетите и такива, които са в неплатен отпуск, те могат да се възползват от безлихвения месечен заем от 1500 лв. с гратисен период 5 години и срок за връщане до 10 години. Самоосигуряващите се не могат да отидат в бюрата по труда, защото те не са плащали осигуровки за безработица и нямат право на такова обезщетение. Те няма как да бъдат безвъзмездно подпомогнати, поясни Стоянова.

Според нея програма, която осигурява безлихвения заем, е много добра, защото няма да е необходимо да се разглежда кредитната история на потребителя, няма да има и други изисквния. Тези стабилизиращи мерки са насочени към малкия бизнес. Има и друга възможнст за тях - заем до 100 хиляди лева - отново безлихвен с гратисен период 5 години и срок за връщане до 10 години. При отпускането на безлихвения заем ще се прави индивидуална оценка от страна на банките.

По думите на Стоянова, не трябва да забравяме, че сме във валутен борд и нямаме възможност да финансираме по друг начин, освен чрез заеми. Именно това е причината за поисканото увеличение на лимита за заем.

Земеделските производители ще продължат да бъдат подпомагане от държавата от европейските фондове, откъдето ще се пренасочат средства за сектори, необхванати от директни плащания. Освен това тя заяви, че вече е разработена схема, в която да кандидатстват кланици с условието да изкупуват български агнета на цена не по-ниска от 5 лв. живо тегло.

Стоянова увери, че българските банки са в стабилно състояние. Неотдавна всички те са преминали стрес тест при много по-строги условия. Затова те имат готовност да поемат отлагане на плщанията по кредитите на потребителите.

Акценти