Литомишъл

Държава: Чехия
Епизод: Литомишъл
Година: 2012-15
Времетраене: 26 минути
Литомишъл
В предаването
Всички епизоди

Национални съкровища на Чехия: Литомишъл

Литомишъл - Крепост на кръстопът, с просвещение, музика и един "Кървав роман"...

Литомишъл е разположен в Източна Бохемия, в района на Пардубице, на 136 километра източно от Прага. Централният градски комплекс - със замък и крепост, е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО .

Историята на градчето датира от ХІІІ век, като стара крепост на важен търговски път между Бохемия и Моравия.

Основен културен обект е Рененсансовият дворец на фамилия Пернщайн, построен между 1568 и 1581, който впечатлява с чистотата на линиите в архитектурата - "най-съвършената на север от Алпите", с италиански мотиви.

Тук са открити първият закрит театър, открит е Амфитеатър, тук е родният дом на композитора Бедржих Сметана. Тук сезонно се провеждат музикални оперни фестивали и кулинарни панаири.

Типично за Бохемия, в Литомишъл присъстват образци от всички епохи - готика, барок, неокласицизъм, а също и загадъчни надписи на хинди.

Важна забележителност в градчето е Портмониумът, открит през 1920, когато пенсионираният чиновник и почитател на изкуството- Йозеф Портман, кани в дома си Йозеф Вацхал, за да декорира стените и колоните на две от стаите в дома му. Йозеф Вацхал е чешки писател, художник, книгоиздател и печатар . Издателска къща "Пасека" носи името на героя в най-популярния му "Кървав роман".

Самият Вацхал е бил войник на Италианския фронт между 1916 и 1918, участвал е в Съпротивата срещу нацизма, но след Чешката революция се оттегля в уединение и не се връща в обществения живот до смъртта си през 1969 въпреки званието "заслужил артист", което получава година по-рано. Вацхал е бил почетен гост и близък приятел на колекционeра Портман, чийто дом - Портмониумът, е и Музей на Вацхал.

Литомишъл е стар и затворен като крепост, но винаги с изненади...

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад