Чешки Крумлов

Държава: Чехия
Епизод: Чешки Крумлов
Година: 2012-15
Времетраене: 26 минути
Чешки Крумлов
В предаването
Всички епизоди

РЕЗИДЕНЦИЯТА НА АРИСТОКРАЦИЯТА в ЮЖНА БОХЕМИЯ

На закътано и отдалечено място, в покрайнините на Южна Бохемия, се намира очарвателното градче - Чешки Крумлов, което бележи центъра на Средновековна Европа, с културно-историческо богатство, съхранено повече от пет века. С постоянни грижи и отговорност към миналото се пазят над 300 готически и ренесансови обекта. От 1992 градът е вписан в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

*Според легенда името "Крумлов" е германско словосъчетание от думите "круме" и "ое", в превод - "крива ливада", свързано вероятно с топографията на мястото, разчленено от завоите на река Вълтава.


В център на града е едноименният крепостен замък Крумлов - с готическа архитектура от ХІІІ век, барокови елементи, автентичен Бароков театър от ХVІІ век и градина от 11 хектара.

Средновековният Манастирски комплекс на Рицарите от Ордена на Кръста с Червена роза е реформиран през 1830, по инициатива на Петер Първи от фамилия Розенберг и неговата съпруга Катерина, като убежище за монаси, а също така и за монахини - и бедни, и светски. С реформите на Император Йозеф ІІ престоят на монахините е забранен, но монасите остават до края на 1950. Интериорът представлява уникална галерия на бароковото църковно изукство.
В южната част на комплекса е разположена Църквата - от 1500 година, с терасовиден свод. В западното крило е входът към Параклиса на Свети Волфганг, изрисуван с фрески от живота му.
Днес Манастирският комплекс на Кръстоносците с Червена роза е културно-исторически обект с музеи, зали и градини, отворени за посещение.

Крепостта Розенберг
Замъкът Розенберг е люлката на Рицарите на Розата, споменаван за първи път от 1250 година, собственост на Херцог Розенберг.
Оригиналната готическа крепост е възобновявана няколко пъти - през Ренесана и по-късно през ХІХ век, с "готическата страст на Тюдорите". Крепостта представлява икономически и административен център на богатите фамилии и във времето се разделя на два замъка - Горни и Долни Розенберг, които се онаследяват фамилно и сменят архитектурата си. В дългата и бурна история единият замък е опожарен, а другият - оцелява и е възстановен. Последният собственик на Долни Розенберг е Карел /Шарл, Карлос или Карл/ Бонавентура де Лонгвал, Граф на Букои, който го получава като награда от Император Фердинанд ІІ, след битката в Бялата планина. Бонавентура е командващ Имперската армия и играе важна роля за потушаване на бунтовете в чешките земи.
Замъкът Розенберг е национализиран в края на Втората световна война, през 1945. Превърнат е в музей, един от първите в бохемските земи.

Кулата на Йозеф

Чешки Крумлов предлага панорамна гледка от най-старата наблюдателна кула.
Кулата на Йозеф е на върха на планината Клеч и е най-старата наблюдателница в Бохемия, построена от Принц Йозеф Шварценберг между 1822-25. От върха й, в ясно време, се вижда голяма част от Шумава и някои върхове на Алпите.
Сто години след построяването й, през 1925, под патронажа на Принцеса Терезия Шварценберг е построена туристическа хижа, която носи нейното име - Хижа "Терезия"
Кулата на Йозеф е висока 383 метра. Между 1958 -1961 там е създадена Обсерватория и Планетариум Клеч.

Малкият замък
Малкият ("птичи") замък е разположен на север, недалече от центъра на Чешки Крумлов. Построен е почти в съвремеността, в чест на победата на Обединената армия на Русия, Австрия и Прусия срещу Наполеон Бонапарт, в битката при Лайпциг през 1813. Тази Съюзническа войска била командвана от Филип Шварценберг - брат на Карел І, Херцог на Чешки Крумлов. За съжаление, Малкият замък остава недовършен поради липса на средства (...). Днес съществува като монумент на историята.

*Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад