Първанов: Ако има дефицит, той трябва да бъде структурен, насочен към икономически растеж

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Не три милиарда, а петнадесет милиарда бяха осигурени с големия шлем и ако ние си бяхме свършили работата на време, 6 правителства по ред, щяхме да имаме и в АЕЦ „Белене” мощен поток от инвестиции, „Южен поток” също щеше да стане, а покрай него да се реализират още много други подобни“, коментира в студиото на „Още от деня“ президентът Георги Първанов, лидер на АБВ.

„Има много сбъркани неща, които обясняват нашата негативна реакция по отношение на искания заем от 16 милиарда лева. Първото е в начина, по който са избрани банките. Второто е в обемът на заема”, добави Първанов и подчерта, че става дума за коректния прочит на справката на Министерство на финансите, според която са необходими не повече от 11 милиарда лева. Той каза, че когато става въпрос за рефинансиране на стари дългове, партията АБВ няма нищо против и допълни, че не би трябвало политиците да се противят. „Големият дебат е какво да правим с дефицитите”, каза още Георги Първанов.

Според лидера на АБВ ако има дефицит, той трябва да бъде структурен, насочен към икономически растеж. Коментирайки разминаванията с позицията на министъра от партията Ивайло Калфин Първанов посочи: "Калфин говори за необходимостта от един такъв заем, но парите извън нужните за рефинансирането на заемите трябва да са ясно разписани". На въпрос имате ли доверие в изпълнителната власт Първанов заяви: „Доверие даром никому не давам“.

"При този проект на ратификация ние няма да го подкрепим. Не могат да ни убедят с постове. Никой не ни е и предлагал. Моето предложение беше да се изтегли този проект за ратификация, да се направят нови договори, които да са в допустимите параметри, и тогава ще има консенсус, който е така необходим. Ако няма ратификация - без нас", подчерта Първанов.

Говорейки за стоте дни на кабинета, лидерът на АБВ посочи, че за страната е било по-добре, че се е направило правителство, вместо да се отиде на нови избори. "Без такива непремерени и лошо обяснени действия, кабинетът би живял по-нормално", каза Първанов.

Според него в една коалиция може да има недоверие, но коалиционната култура е важна. "Високомерието на премиера не ми допада. Кого плашим сега с нови избори, политиката не е да печелиш избори през три месеца, а да покажеш, че можеш да управляваш", каза Георги Първанов. Той смята за грешка, че в управленската програма са били посочени 180 приоритета. Според Първанов те е трябвало да са 3-4, като се насочат пари към тях, за да има ефект.