Проф.Тонев: Електронната здравна карта ще е готова до 6 месеца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф.Стоян Тонев коментира в "Още от деня" доклада, в който го обвиняват в злоупотреби за милиони във ВМА, като заяви, че става въпрос за манипулация, тенденциозност, става въпрос и за непознаване на ситуация и начин на работа. Той поясни, че този доклад е от м.юни миналата година - по време на ДПС и БСП и е даден на Инспекторат, Комисия за конфликт на интереси, медицински одит и всички дават заключението, че няма нарушения. "Загрижен съм за Военна болница, защото съм емоционално свързан с нея, загрижен съм и за новия началник, защото той 7 години беше в ръководството на болницата до мен и това е реално атака против него, тъй като в крайна сметка той е един от ръководството, всички решения са взимани заедно", каза бившият директор на ВМА. Проф.Тонев заяви, че няма притеснения, но му е останала горчилка и

припомни, че при неговото управление са прибавени 600 млн. към активите на болницата.

Проф.Стоян Тонев, депутат от ГЕРБ в 43-то НС и председател на Парламентарната комисия по здравеопазване, изрази надеждата си, че електронната здравна карта наистина ще бъде въведена до половин година, а не следващата година, и ще бъде ефективна. За нейното стартиране се говори от 1998 г., припомни той. Поясни, че електронното досие във Военна болница е въведено за всички, заминаващи на мисии, и важи за всички военни болници в Европа.

Пеоф. Тонев посочи преимуществата на електронната здравна карта. Първото предимство е, че информацията, която получава лекарят от нея, е важна медицинска информация, която е реална, и тази информация излиза на всички звена, в които болният отива - всички видове направени изследвания. Стоян Тонев беше категоричен, че има такъв софтуер. Всеки път, когато картата на болния се сложи в четец, се получава информация в централизирано звено и във всеки момент се знае къде е пациентът, колко е струвал до момента, какво му е направено. И НЗОК, и районните каси ще имат достъп до здравната карта. Ще се знае във всеки един момент какви медикаменти са изписани за даден пациент, ще бъде ясно дали тези медикаменти са стигнали до него. Проф. Тонев подчерта, че човекът ще бъде част от европейската здравна система и с тази карта ще може да пътува.

За справяне с българите, които не се осигуряват, проф. д-р Стоян Тонев препоръча метода на моркова и тоягата.