Явор Хайтов: БДЦ не е готов да влезе в изпълнителната власт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кой кой е в Българския демократичен център и готова ли е коалицията да управлява? Отговорът в "Още от деня" дава Явор Хайтов, заместник председател на Народното събрание и бивш заместник министър на вътрешните работи.

На въпроса откъде идва идеята и кому е нужна разработката "Червеи" Хайтов говори за специалното заседание на Комисията по вътрешни работи. След изслушването на бивши и настоящи служители на МВР у него е останало усещането, че вероятно в тази разработка има и политически елемент. Тя е плод на човек, по-скоро ангажиран с политически идеи, подозира гостът в студиото. По думите му информацията, които са получили в комисията, не е достатъчна, тъй като част от служителите са се позовали на т.нар. "следствена тайна".

Хайтов изрази задоволство от факта, че парламентарна група на БДЦ е подкрепила промените в Закона за министерството на вътрешните работи, тъй като ако този закон е действал към онзи момент едва ли такива разработки, които да поставят под съмнение независимостта на министерството и опитите за политическо подчинение, биха били възможни. Според представителя на БДЦ прокуратурата работи сериозно по този проблем. Тодор Костадинов, бившият директор на "Вътрешна сигурност" и председателят на Софийски градски съд Владимира Янева, които са на разположение на следствените органи, да кажат кой им е възложил, кога и какви документи има по случая.

Явор Хайтов съобщи, че идната седмица БДЦ ще имат среща с главния прокурор Сотир Цацаров, за да дискутират стратегията за съдебна реформа, тъй като след обявяването й практически нищо повече не  било свършено.

Във връзка с пазарлъка за тегленето на нов държавен заем Хайтов каза, че депутатите от БДЦ ще гласуват с разум като преценят всички плюсове и минуси. Според тях внесеният документ се нуждае от актуализация и яснота. Искат да са наясно всеки един лев от този кредит как работи за бизнеса, как генерира средства и приходи за населението.

По думите на Хайтов в БДЦ, както в млада партия, са протекли процеси и някои нейни членове са напусна партията, но те  били неразделна и неразривна част от парламентарната група. Групата е съставена от представители на Земеделския народен съюз, политическа партия "Лидер" и избрани и посочени от "България без цензура", добави гостът в отговор на въпрос за публично изнесеното от Любен Дилов - син за състоянието на парламентарната група на БДЦ.

Не всеки един от 14 членове на групата е готов да влезе в изпълнителната власт, смята Хайтов, но групата работела активно в комисиите. Все пак никой все още не им е предлагал да влязат в изпълнителната власт.