3D принтиране в медицината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първият медицински случай, с който се отбелязва научен пробив в медицината чрез 3D принтиране, е създаването на биорезорбируемо устройство през 2011 г. То е имплантирано на преждевременно родено дете с недоразвити бели дробове. Имплантът коригира работата на дробовете и дава шанс за живот на малкия пациент.

Екстравагантната технология намира приложение и в други области на медицината. Харвардски учени създават мостра на тъкан, съдържаща кожни клетки, преплитаща се в съединителни тъкани, които могат да функционират като кръвоносни съдове.

Най-масово 3D принтирането навлиза в изграждането на протези. То е на път напълно да замени използваните досега скъпо струващи технологии. Химикът Лий Кронин пък разработва технология, която да предизвика революция във фармацевтиката. Ученият смята за напълно възможно 3D принтера да смесва химични съединения на молекулярно ниво. Пациентът ще може да отиде в аптеката с дигиталната си рецепта, да си купи формулата и химическото мастило, което е необходимо, и след това у дома да си отпечата сам нужното лекарство.

Други авангардни приложения за модерната технология са създаването на медицински модели на органи, кости, сърдечни клапи, ушни хрущяли, медицинско оборудване и черепни импланти.