Природна аптека: шипката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Шипката съдържа букет от полезни за организма вещества. По разнообразието и количеството витамини тя превъзхожда голяма част от познатите ни лечебни растения. В 100 г плодове шипки се съдържат около 2 г витамин С, което е с 30-40 пъти повече, отколкото в червените домати и лимоните и с около 300 пъти повече в сравнение с ябълките. Освен това малките червени плодчета съдържат ценен комплекс от естествен витамин А, незаменимите мастни киселини Омега-3 и Омега-6, мощни антиоксиданти и витамин Е, които са важни за здравето и красотата на кожата. Отварата от шипки е отличен начин да върнем кондицията на организма и да се "имунизираме" против грип.

Чаят се приготвя от 1 с.л. сушени шипки, които се прибавят в 250 мл кипяща вода. След около час течността се прецежда и се пие. Тази отвара помага за намаляване на стреса и тонизиране на организма. В традиционната българска медицина, плодовете от шипка се използват като високовитаминен източник, който повишава защитните сили на организма при бронхиални и стомашно-чревни заболявания, поради съдържанието на танин и пектин. Комбинациите на витамин С и другите съставки в плодовете на шипката стимулират образуването на червени кръвни клетки, засилват съпротивителните сили на организма и повишават работоспособността. Шипката е изключително полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Шипката повлиява особено благотворно на функцията на черния дроб, а също така понижава нивото на кръвната захар. Препоръчва се при умствена и физическа умора, анемия, авитаминоза, простудни заболявания и др.

А за красота - етеричното масло от шипка заглажда бръчките, изсветлявапигментни петна, подхранва суха кожа и суха коса и поради съдържанието на ретинол – витамин А и витамин С е особено подходящо за околоочния контур. Като малка добавка щастие и здраве към сутрешната закуска, хапнете лъжичка шипков мармелад към чая или кафето, за усмихнат ден.