Как да изглежда логото, което представя България?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Логото, с което България ще поеме председателството на ЕС, вече е факт. Традиционно изборът му породи спорове във виртуалното му пространство.

Какво е логото? Каква е целта на това лого? Какъв е неговият адресат? В "Денят започва с култура" като експерти в тази област темата коментираха художникът Недко Солаков и проф. Кристиан Банков - семиотик и културолог.

Според Солаков е пропусната уникална възможност да покажем различна азбука, като би могло латиницата да е само в надписа eu2018bg.bg, а самото изображение да е на кирилица. Самият конкурс за избор на лого не би трябвало да се провежда по този начин, въпреки че създава усещане за демократичност, заяви художникът.

Когато се създава лого, има момент на комуникация - кой какво казва и на кого, обясни проф. Банков. В този смисъл не бива толкова директно да проектираме своята национална идентичност в едно административно лого, което представлява амбициите за справяне с председателството на ЕС. Според него избраното лого е подходящо, а голям дебат за върху визуалната част и естетическите елементи не е необходим. Подобна дискусия подхожда за лого, което би представлявало България като туристическа дестинация, което ще има комерсиални цели, уточни експертът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад