8-годишната София развълнува хиляди с песента "Моята родина"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Осемгодишната София Иванова от Варна развълнува сърцата на хиляди българи по света с първата си песен "Моята родина". Само за ден клипът към нея беше споделен в социалните мрежи над 30 хиляди пъти като поздрав за Деня на Будителите, а коментарите за уникалния талант на малката певица не спират и до днес.

София Иванова е ученичка във втори клас на Варненското музикално училище. Тя е само на осем, но гласът ѝ трогва хиляди българи у нас и в чужбина. Силното въздействие на нейния талант родителите усещат още когато София е на шест. Тогава тя за първи път изпълнява на сцена песента "Моята Родина".

"Когато завършвахме детската градина, тогава я изпях много хубаво и мама и тати решиха да я изпея и те ме караха винаги и пак, и пак и пак", разказва София.

"Може би това детско излъчване на София и това нейно звънливо гласче се харесва на толкова много хора", каза Настя Александрова – майка на София.

Убедени в нейния талант, родителите на малката Софи я подкрепят да запише песента "Моята родина" в професионално студио и дават идея за визията на клипа към нея.

"Самата идея беше да се покажат наистина моята родина, кътчета, някаква малка част от прекрасната ни родина. Много сме излизали навън, София също е ходила навън и наистина оценява това, което имаме в малката ни държава, имаме прекрасни кътчета", продължи Настя Александрова.

"Най-много ме впечатлиха Крошунските водопади, че са много високи и много красиви. Бях в една гора, където има много сърнички и мечки", сподели София.

Преди година тя е приета в Музикалното училище с флейта.

"Софи си избра флейта, не знаем защо, стана и заяви: Искам да е флейта, мамо! Питахме я дали няма да ѝ е по-лесно на пиано, тя вече беше почнала да свири малко. Не – флейта", обясни Настя.

"Отидох в детски хор "Морски звездички" и от първия път пеех най-хубаво от всички. После почнах да свиря на пиано и на солфеж и после да свиря на флейта", допълни София.

Още на първия урок нейният учител по флейта Николай Йорданов вижда изключителния й талант.

"Софи е много музикална. Те дойдоха при мен с идеята да изучава флейта и, разбира се, започнахме с блок флейтата, защото е още мъничка. И за много кратко време научи много пиески. Аз я стимулирам също и да пее, и там има много успехи и бих се радвал да се развива и с двете", каза Николай Йорданов - преподавател по флейта, НУИ-Варна.

Песните, които малката София слуша и харесва не са типични за децата на нейната възраст, споделя още той.

"В днешно време виждаме много деца, които пеят и поп, и чужди песни. Но тези вечните като "Къде си вярна ти любов народна" тях ги научи за нула време и проявява интерес към тях. И това е най-стойностното за мен в тези трудни времена – децата да се запознават и да разпространяват тези песни, да събуждат духа", коментира още Николай Йорданов.

Сега София записва нова песен, с която да зарадва своите почитатели: "Коледна песен, която е много смешна и се казва "Непослушна дама"."

Другите 3 песни на осемгодишната София – "Детето в мен", "Мак червен" и "Хубава си, моя горо" с участието на квартет "Славей", вече са готови и ще могат да бъдат видени в социалните мрежи до края на ноември.