Дни преди балотажа. Накъде се прехвърля подкрепата?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическо противопоставяне или политическо взаимодействие - къде сме 27 години след събитията на 10 ноември 1989 година - Тодор Живков беше освободен от първия партиен и държавен пост и България тръгна по пътя към демокрацията? Политическото ни пространство вече имаше свое ляво и свое дясно, като през годините на прехода границата между тях сякаш се замъгли, подобно на политическата практика в Европа - леви правителства да водят дясна политика, а десните - лява.

Днес сме изправени през избор на нов държавен глава, но и пред традиционно противопоставяне - ляв и десен кандидат. В "Денят започва" социологът Кольо Колев и Антон Тодоров коментираха какво е ляво и какво е дясно в съвременната политика.

Според Колев твърденията, че няма ляво и дясно не са сериозни. Акцентът на лявото е върху труда, а на дясното - върху капитала, и това горе-долу е демаркационната линия, обобщи той.

Антон Тодоров предложи "един по-философски поглед". Лявото и дясното ги има от няколко хиляди години, каза той и припомни цитат от Библията, в който се казва, че "десните пътища Господ наглежда, а левите са развалени". Развалените пътища ги виждаме и в БСП - в Изпълнителното бюро няма един, който да не е милионер, подчерта Тодоров.