За отношенията Украйна – Русия – дискусия в „Още от деня”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Два православни славянски народа няма да бъдат сблъскани в една въоръжена битка, изрази надежда за отношенията Украйна – Русия Светлана Шаренкова - председател на Форум "България-Русия".

В Украйна, както и навсякъде по света, Съединените американски щати се опитват да действат безнаказано, а Русия и няколко други държави се опитват да ги спрат, заяви тя в студиото на „Още от деня”.

В момента Украйна и Русия са на прага на една братоубийствена война, нещо, което е абсолютно ненужно нито за Украйна, защото всички знаем в каква ситуация се намира тя в момента, нито за Русия, защото изпитва финансови резултати от ескалацията на напрежението, коментира Красимир Панковски - заместник-председател на Сдружението на украинските организации в България.

Той заяви, че е задължително всички, които са съпричастни към Русия и Украйна, да обединят усилия, за да се спре този бъдещ конфликт между два братски народа.

В пряко включване Иван Абажер - председател на българското дружество "Паисий Хилендарски" в град Симферопол, заяви, че хората в Крим се надяват на разум, за да няма война между Украйна – Русия.

"Засега Евросъюзът залага на дипломатическо решение. Европейските дипломати се надяват, че Русия ще се изтегли от Крим и ще се откаже от въображаемата си конструкция, че руснаците там били застрашени", отбеляза в пряко включване от Бон Александър Андреев от българската редакция на "Дойче веле".  Русия е предупредена за възможни санкции, които очевидно няма да бъдат наложени преди извънредната евросреща на върха в четвъртък.  Позицията на ЕС е сложна, защото страните по-близо до Русия и Украйна настояват за по-решителни действия и по-директен език - например, да се говори за руска инвазия в Крим, коментира още Андреев и припомни казаното от Жан Аселбор, че ако Русия не се изтегли от Крим, предстои десетилетие на трудни отношения с ЕС, което си е връщане към Студената война.

За мен е важно, че Европа показваше своята подкрепа и готовността да приеме Украйна, и по социологически проучвания над 60-70 % от украинския народ подкрепяха тази евроинтеграция, каза Панковски.

В момента, в който трябваше да завършат преговорите и Янукович каза, че държавата е пред икономическа криза и се нуждае от една инжекция от 20 млрд. евро, Европейският съюз даде заден ход и се отказа от тази своя протегната ръка, коментира Шаренкова.