Реакцията на Европа на ситуацията в Крим

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейците ще искат от Украйна да възстанови закона за националните езици, като се има предвид главно руския, но ще спечелят и други малцинства, като румъноезичното и българоезичното, отбеляза в "Още от деня" в пряко включване от Бон Александър Андреев от българската редакция на "Дойче веле".

"Засега Евросъюзът залага на дипломатическо решение. Европейските дипломати се надяват, че Русия ще се изтегли от Крим и ще се откаже от въображаемата си конструкция, че руснаците там били застрашени", продължи той и добави, че Русия е предупредена за възможни санкции, които очевидно няма да бъдат наложени преди извънредната евросреща на върха в четвъртък.

Позицията на ЕС е сложна, защото страните по-близо до Русия и Украйна настояват за по-решителни действия и по-директен език - например, да се говори за руска инвазия в Крим, коментира Андреев. Няма особена разлика в позицията на ЕС и САЩ, като европейците се надяват Обама да се присъедини към предстоящата им среща. Всички очакват Брюксел и Вашингтон да действат в хармония. И Европа, и САЩ обмислят икономически и дипломатически санкции, които ще доведат до изолацията на Русия, добави той и припомни казаното от Жан Аселбор, че ако Русия не се изтегли от Крим, предстои десетилетие на трудни отношения с ЕС, което си е връщане към Студената война.