Какво месо ядем? Коментар на експерта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С какво се храним? Какво даваме за ядене на децата си? Защо колкото повече стандарти се налагат в последните години, се множат и сигналите и страховете за това, че вместо да ни прави по-здрави храната, която купуваме, ни разболява?

Последните слухове за наличие на опасни хормони в пилешкото месо предизвика сериозна тревога у мнозина, а днес земеделският министър Димитър Греков разпореди масови проверки. Това бе и поводът в студиото на "Още от деня" да гостува д-р Марин Маринов - главен експерт в Агенцията по безопасност на храните.

Пилешкото не се проверява за първи път, проверките не са закъснели и те се правят редовно, заяви д-р Маринов и поясни, че разпоредените от министъра проверки ще бъдат извън националната мониторингова програма. "Ще проверяваме и фермите, където се отглеждат животните, ще се проверява и пилешкото месо, което е на пазар", заяви експертът.

"Никога не се третират пилетата с хормони. В България е забранена употребата на хормони, забранена е и в ЕС", обясни д-р Маринов. Нормативната уредба се спазва, защото има контрол - първо с националната мониторингова програма, и второ - проверки и контрол се упражняват и при внос на всяка една партида, категоричен бе той.