Ще има референдум за изборните правила – разговор с Виктор Стоянов и Борис Попиванов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За разлика от предишния референдум, който беше за Белене, тук обществената енергия е категорично и безкомпромисно впрегната с едно чисто желание за промени в изборните правила, каза в „Още от деня” композиторът Виктор Стоянов.

Сегашната ситуация на държавата е такава, че институциите са загубили своята легитимност по категоричен начин. Под 10 % от хората имат доверие в този парламент и този референдум е шанс да се върне суверенът, неговото право да избира, допълни той.

Обществената енергия несъмнено е налице, но освен енергия трябва да има и подписи, а подписи се събират от хора, заяви от своя страна политологът Борис Попиванов.

Стоянов цитира изследване на агенция "Алфа Рисърч", според което 45 % от симпатизантите на БСП подкрепят референдума.

Бързахме да внесем подписите, за да може да дадем шанс на Народното събрание да направи референдума заедно с евроизборите поради простата причина, че така се спестяват 20 млн. лв. на данъкоплатеца, подчерта Стоянов. Ако случайно възникнат някакви проблеми, ние продължаваме да събираме подписи, които валят от чужбина.

Първото, което е хубаво, е, че гражданите участват пряко във властта посредством референдуми. Второто е, че всеки, който изпълни изискванията на закона и събере нужните подписи, естествено, че трябва да има референдум и ние като граждани трябва да се включим, обясни Попиванов.