"WEB коментар": Димитър Ставрев и версиите за изчезналия самолет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мистериозното изчезване на полет MH370 на "Малайзия еърлайнс". В издирването на самолета се включиха 10 китайски спътника, 40 кораба и 30 самолета, които търсят останки от Боинга в Южнокитайско море. Екипите разшириха зоната на търсене, но все още няма следа от машината. Иран беше намесен в случая, след като се оказа, че на борда на изчезналия самолет са пътували нелегално ирански граждани.

В студиото на "Още от деня" последните версии и анализи обсъдихме с редактора на списание "Клуб КРИЛЕ" Димитър Ставрев.

"Днешният ден донесе известно разясняване на обстановката около изчезналия малайзийски Боинг 777. Интерпол идентифицира двамата граждани на Иран, които са пътували с откраднатите паспорти, но се смята, че те са пътували с цел нелегална имиграция в Европа, тъй като са влезли в Малайзия с истинските си паспорти и са се качили на борда вече с паспортите, които са били обявени за откраднати в Тайланд. Единият е трябвало да пътува през Пекин и Амстердам до Франция, а другият до Германия, което подсказва, че техните намерения са били по-скоро с цел нелегална имиграция, отколкото извършването на терористичен акт", обясни Ставрев.

"Другото, което стана ясно през днешния ден, е това, че има вероятност самолетът да е продължил да лети още доста време, след като е изчезнал от радарите на ръководството за въздушно движение. Гражданските самолети имат така наречените устройства транспондери, които подават информация за статуса на полета към радарите на гражданското ръководство за въздушно движение. Но освен тях има и военни радари, които засичат самолетите, като обект във въздуха и именно тези радари на малайзийските военно въздушни сили са продължили да следят самолета в продължение на поне още около час и дадесет минути, след като са били изключени транспондерите. Именно в този период се смята, че самолетът е променил курса си в необичайна западна посока, въпреки че е трябвало да завие в посока североизток. Смята се, че се е върнал обратно към пролива Малака, където окончателно се губят следите", разкри още журналистът.