АБВ след консултациите при президента

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След поредните политически консултации при президента Росен Плевнелиев, зам.-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че държавният глава трябва час по-скоро да назначи служебно правителство. Според АБВ предсрочните избори са неибежни, а опитът за съставяне на нов кабинет в настоящия парламент е само ПР ход за партии, които искат да наложат в обществото имена на кандидат-министри като бъдещи водачи на листи и пък мажоритарни кандидати в изборите. Зам.-председателят на АБВ беше гост в предаването "Денят започва".

"Когато ние от АБВ предупреждавахме, че този цирей няма как да не гръмне, още преди три години казахме, че Европейският съюз влиза абсолютно неподготвен в тази ситуация с бежанците, че нямаме последователна политика, че допускаме практически опит за промяна на генофонда на Европа, тогава всички се снишаваха в една или друга степен и избягваха коментарите по темата", каза Петров по отношение на случващото се в Харманли. По негово мнение ако ние не търсим стратегическо решение мигрантите да се връщат в държавата на произход, значи не сме разбрали за какво става дума. Според него става въпрос за неспособност на това мнозинство от Реформатори, ГЕРБ, Патриоти да се формира политика, която да отговаря на български обществен интерес. Той призова за бъдем по-внимателни и да си даваме сметка, че тогава, когато "помпим" омраза, това няма как да не удари обществото.

Оставката на правителството стана повод президентът да започне консултации преди да пристъпи към връчването на мандати. Вчера от АБВ бяха при държавния глава. "Този парламент е с абсолютно изчерпан кредит на доверие", каза Петров. Според него бавенето на решение за назначаване на службен кабинет е част от нагнетяването на обществено недоверие към институцията.

АБВ са за мажоритарна система, но от немски тип, която да гарантира политическото представителство и да се създадт максимални условия да не се допусне реализацията на корпоративен вот, да не се допусне спекулативният елемент, да има гаранциите, че районирането на страната няма да позволи етницирането на вота и на внасянето на други допълнителни напрежения. Той припомни, че от АБВ още преди три години са предложили намаляване на субсидията за партиите. По тяхно мнение този парламент няма да може да въведе мажоритарната система.