Румен Христов: Бюджет 2017 е добър и реалистичен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рано или късно щеше да се случи това, което наблюдаваме днес. Аз съм много учуден от недоволството на тези хора. Първо те са нарушили българските закони, преминавайки границата без разрешение. Те са нелегално пребиваващи в България. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Румен Христов по повод напрежението в бежанския център в Харманли.

По думите му в основата на стълкновенията са афганистански емигранти, които не са бежанци. И те подлежат на екстрадиция. За него най-доброто наказание за вандалите е да бъдат върнати в страните, от които са дошли.

Той определи Бюджет 2017 като добър и реалистичен. Друг е въпросът с тези промени, които ще се случат в изпълнителната власт, дали той ще може да бъде изпълнен във вида, в който е заложен. Но винаги е по-добре да имаш бюджет, който, ако не бъде харесан от новото мнозинство, което и да е то, би могъл да бъде актуализиран, заяви депутатът.

Румен Христов припомни, че бюджетът отразява политиките на мнозинството, което го внася, а те в случая са в посока образование, здравеопазване, опазване на националната сигурност, повишаване на отбранителните способности на Българската армия, енергийната ефективност – санирането на блоковете.

"Добре е, че в този бюджет имаме намаляване на заложения бюджетен дефицит“, коментира той. Според него, ако бюджетът не бъде приет, не е фатално догодина да се работи по процедурата за харчене всеки месец на 1/12 от разходите в Бюджет 2016.

По повод увеличението на минималната работна заплата на 460 лв. той каза, че във всички сфери, в които има сключени споразумения между работодатели и синдикати, заплатите са значително по-високи от минималната – между 500 и 700 лв.

„Имаме 60 млрд. спестявания в българските банки. Трябва да говорим за увеличаване на износа, да търсим възможности и да покажем на хората, че техните пари може да бъдат полезни на икономиката, инвестирани в различни сфери“, допълни той.