Николина Ангелкова: Очакваме ръст от 5% на туристите през зимния сезон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Зимният туристически сезон е на прага си. Този път идва след успешен с рекордни приходи и рекорден брой туристи летен сезон. Какво ще се случи през зимата и какво предвещават предварителните записвания и предварителните чартъри? За това говори в студиото на „Денят започва“ Николина Ангелкова, министър на туризма в оставка.

„Вчера в Банско заедно с контролните органи проведохме поредната годишна среща, която правим преди началото на зимния сезон. Разбира се правим такива и в началото на летния сезон и към момента имаме основания да кажем, че очакваме ръст от 5% на база на миналогодишните данни, т. е. миналата година посрещнахме 1 млн. и 200 хил. туристи. Очакваме тази година те да са с 700-800 хил. повече“, каза Ангелкова.

Тя уточни, че най-много туристи се очакват от Великобритания, Германия и Русия и се отчита ръст на база на чартърните полети.

„Това, което прави впечатление е, че сериозна заявка за ръст на полетите – редовни и чартърни, има и от Испания, и Италия, Австрия също. Италия и Австрия знаете, че са наши конкуренти в областта на зимния туризъм, така че съвсем спокойно можем да кажем, че 5-те процента ръст за зимния сезон ще ги имаме“, каза Ангелкова.

Очакват се минимум 800-900 хил. туристи да посетят България през ноември и декември и така те ще достигнат 8 млн. за тази година.