Адвокат Менков: Цветан Цветанов не е извършил никакво престъпление

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Още от самото начало за нас беше ясно, че господин Цветанов не е извършил престъплението, в което го обвиняват, както и никакво друго престъпление. Това заяви в студиото на "Още от деня" Менко Менков, адвокат на Цветан Цветанов, като обясни, че с днешното си решение Софийският апелативен съд (САС) отменя 4-годишната присъда на Софийски градски съд (СГС) срещу бившия вътрешен министър и председател на ПГ на ГЕРБ по обвинението му за шестте "НЕ"-та, с които отказва да разпореди подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, за когото съдът е разрешил специални разузнавателни средства (СРС).

"Господин Цветанов е оневинен, не защото другите са правили като него, а защото тази дейност не може да бъде престъпление. Въпросът е защо само той е подсъдим за нещо, което са правили всички в продължение на 20 години", коментира адвокат Менков. Той категорично отказа да се произнесе по осъдителните присъди на предходните съдилища.

"Очевидно е, че обвиненията, които бяха повдигнати на г-н Цветанов нямат никаква юридическа основа", подчерта още адвокат Менков.

По отношение на съдебната реформа Менко Менков предложи да се засилят правомощията на съда още в досъдебното производство, като контролна инстанция по отношение на повдигане на обвиненията, защото в настоящия момент по закон повдигането на обвинение не подлежи на съдебен контрол извън същинския процес с произнасяне на присъди, което понякога нанася тежки негативи на обвиняемите лица и те с години биват разкарвани по съдилища, преди да бъдат оправдани окончателно.