Бежанската вълна - коментарът на експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Николай Радулов, преподавател в НБУ и експерт по национална сигурност, и о.з.полковник Славчо Велков, експерт по национална сигурност, коментираха в "Още от деня" темата за бежанците и затварянето на границите в Европа за тях.

Николай Радулов уточни, че това не са бежанци, а мигранти, които минават от Турция и Гърция. "В Турция няма смъртоносна сила, която преследва тези хора, така че по закон, по съществуващите международни правила и по Дъблинските споразумения тия хора, реално не биха могли да получат статута на бежанци", обясни той и каза, че е много важно да разберем за бежанци ли говорим или за тази тълпа, в която не е ясно кой кой е. И беше категоричен, че състраданието, човещината трябва да са насочени към децата, жените, но в никакъв случай към млади мъже със смарт телефони, със сметки, пред телевизиите казват, че са дали по 40 000 евро на каналджии - това са хора, които имат сметки по-големи от средния българин. "Тези хора не молят за съчувствие, те изискват и заплашват, дава им се помощ, те я изхвърлят", уточни проф. Радулов и отново подчерта, че това не са бежанци, може би 30% са наистина такива, които бягат от войната, останалите са хора, които по различни причини бягат от други държави и част от тях са престъпници, които властта издирва.

Славчо Велков направи ретроспекция на бежанските вълни от 2001 г. - Афганистан, Ирак, Близкия изток, Либия. "Всъщност тези три страни - САЩ, Великобритания и Франция - допринесоха за създаването на вакуум в сигурността и те са на практика най-големите производители на мигрантски вълни", заяви експертът по сигурността Велков. И поясни, че в момента в Ливан пребивават между 1.5-2 млн., в Турция пребивават почти толкова. Той поясни, че тази маса от хора предстои да върви по балканския път към Европа. И вече тръгна, особено след като Ангела Меркел заяви, че всеки е добре дошъл, каза Славчо Велков. И зададе въпроса защо страните, предизвикали този процес, не поемат основната тежест от бежанците?

Какво още казаха двамата експерти по сигурността вижте във видеото.

Акценти