Андрей Делчев: Интересите на потребителите са защитени

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Андрей Делчев обясни, че наредбата въвежда специфични изисквания само за бранша "Търговия с горива". "Тези изисквания, според нас, противоречат на европейското законодателство, на основни текстове от Споразумението за функциониране на ЕС". Той изрази съжаление, че от бранша не са намерили начин да коментират този факт с хората, които имат отношение към темата - по-специално министъра на финансите и министър-председателя.

Андрей Делчев: Решението е взето прекалено прибързано. То е от началото на тази година.

По думите му този текст сериозно уврежда конкуренцията и застрашава търговската тайна.

Андрей Делчев: На пръв погтлед изглежда, че колкото повече прозрачност на пазара - толкова по-добре за конкуренцията, но това всъщност не е така. Когато цените, по които купувате на едро от производител, са ясни за всеки от станалите конкуренти на пазара, тогава могат да се правят ценови споразумения, които европейското законодателство осъжда.

Делчев беше категоричен, че цените могат да се коментират единствено, ако те имат исторически характер и ако те дават обобщена представа за пазара.

Андрей Делчев: Аз мога да коментирам вчерашните цени на горивата, но не мога да обменям информация за днешните си цени или за очакванията си за утрешните цени с конкурентите си. В момента, в който го правя, нарушавам пазара.

Популисткото разбиране, че в момента на публикуването на цените, на които купуваме горивото от производител, всички ще разберат колко много или малко печелят търговците на горива, не е вярно. От момента на покупка на цената на горивата на едро до крайния потребител има една дълга верига от дейности, които също струват пари, обясни той. Освен това във всеки един момент в резервоарите на бензиностанциите има различни партиди горива, много често доставени на различни цени.

По думите му интересите на потребителите са защитени и това е потвърдено от Комисията за защита на конкуренцията, изтъкна Андрей Делчев.

Вижте целия разговор във видеото.