Ангел Кунчев: Намалява интензитетът на разпространение на морбили у нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той заяви, че епидемията намалява като интензитет, но все още има по 10-15 случая на заболели седмично. Пазарджик и Монтана се наблюдават внимателно, тъй като там все още има активно предаване на вируса. "Опитваме се там да ограничим разпространението с издирване на неимунизираните. Такива в рамките на тази година намерихме над 20 000. Бяха имунизирани и това създава една барирера, която ограничава разпространението", обясни той.

Доц. Кунчев посочи, че са съставени над 100 акта само в София и София-област на общопрактикуващи лекари, а също и на родители, допуснали да има деца, които не са имунизирани. Той уточни, че санкциите не са високи, но при установени нарушения се взимат мерки и резултатите вече са видими.

Доц. Ангел Кунчев: 90% от случаите са в ромска общност. Очевидно, че тази група все още ни е най-рискова и там имунизационният обхват е най-нисък. Една от причините е изключително голямата мобилност на това население. В някои села ние не намираме половината от децата. Те не са в България. Не са на този адрес.

Доц. Кунчев още веднъж подчерта, че когато имунизационният календар се изпълнява, заболявания и епидемии няма.

Вижте целия разговор във видеото.Акценти