Англичани и българи заедно празнуват Коледа

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Повече от 20 британски заселници в Хотница останаха да посрещат Рождество в България. Джон Дъглас пък се въплъти в Дядо Коледа и раздаде на малчуганите в селото подаръци, закупени от него, за да ги зарадва.

За втора година на Коледа белобрадият Джон Дъглас зарадва най - малките в селото, като им раздаде подаръци, облечен като Дядо Коледа.

Джон Дъглас: „Английските традиции са подобни на българските, но раздаването на подаръци на 25 декември се прави само при вас. Избраха мен за Дядо Коледа, предполагам заради брадата ми! Миналата година купих малки подаръци за децата и тази година направих същото. Събраха се около 20 деца, беше много хубаво“.

Таня Хед е от Южна Англия и живее в Хотница от 12 години. Тя е научила отлично не само българския език, но да прави зимнина и да тропа българско хоро.

На Коледа обаче тя почерпи сънародници и българските си съседи с типично английски специалитети.

Таня Хед: „Пуйка, печена пуйка, картофи, наденици с бекон, чушки, много зеленчуци".

И тази година англичани и българи разпънаха богати трапези в читалището. С много музика, наздравици и български хора те посрещнаха Коледа.

На празника за всички попяха и прочутите „Хотнишки баби“. Във фолклорния състав участват и три англичанки, сред които и Таня Хед.

Наташа Пенова, секретар на Народно читалище „Светлина-1895“: „Читалището е единствената организация в селото, която събира местните хора с английските поданици и заедно празнуваме всички празници".

Освен че се веселят заедно и обменят кулинарни рецепти, българи и англичани учат езиците си, за да се разбират по-добре.