Антон Кутев: Няма как Русия да е заплаха за националната ни сигурност

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него съществува "евроатлантически натиск по някакъв начин Русия да бъде поддържана като основен противник на НАТО".

Не съм убеден, че е така. За мен основните противници, основното противопоставяне в съвременния свят, и това е много важно за нашата национална отбранителна доктрина, са терористичните организации. Тероризмът е това, което тормози съвременния свят. И по отношение на тероризма Русия не е от тяхната страна, а от нашата страна на барикадата, заяви социалистът.

По думите му прави се едностранчив прочит на отношенията на Русия с Европа и НАТО.

Моето мнение, че такъв прочит на отношенията с Русия няма как да е истинският, защото именно Русия беше държавата, която активно се включи в борбата с Ислямска държава, и бих казал, че на моменти беше тя имаше доста по-резултатни действия отколкото всичките обединени сили на НАТО, реагира Кутев.

Той подчерта, че с подобни едностранчиви констатации "ние се поставяме с ключов партньор на България в обтегнати отношения".

Русия не е случайна сила на Балканите, нито пък за България, категоричен беше Антон Кутев и допълни, че в същото време никой не отрича нашата евроатлантическа ориентация.

Вижте във видеото какво каза още заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" за дебатите около предлаганите промени в Закона за търговските вериги, в методиката за определяне на такса "смет", както и за спора около избора и закупуване на нов изтребител за българските ВВС.