Лиляна Павлова:Дебатите за приоритетите на председателството са на 21.09 и 23.10

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лиляна Павлова изтъкна, че един най-важните ангажименти на организаторите е осигуряването на добра комуникация, тъй като ще се говори на много езици. Необходимо е да се осигури качествен превод и разбиране на специфичната и тежка европейска терминология, "която европейското законодателство предоставя, особено по по-сложните теми и досиета".

Според установената практика всяко едно председателство сключва споразумение с Европейската комисия, с Генерална дирекция "Преводи", която осигурява професионалните преводи на всички европейски езици, както и при по-широк формат, на други езици на народи извън съюза. Така можем да имаме гаранции, че под никаква форма няма да има неясноти в превода при сложни дебати, смята Лиляна Павлова.

Независимо от темата - правосъдие, миграция, енергетика или промените в климата, професионалният превод на разговорите по тях трябва да бъде гарантиран, уточни министър Павлова. В този смисъл, наред с тези за сградите и условията, има стриктни изисквания за преводаческите кабини и акустиката в тях. Проверката за изпълнението на тези изисквания е установила, че те са изпълнени.

Що се отнася до това, което ние, българите, можем да представим по време на председателството, министър Павлова подчерта, че можем да покажем не само културно-историческото наследство. Годината на европейското културно наследство ще бъде открита в България на 4 януари при откриването на българското председателство. Друго, с което можем да се похвалим, са прекрасните български вина и те могат да бъдат индиректно представяни, докато трае нашето председателство.

Министър Павлова изрази благодарност на българските производители на храни, минерална вода, вина и други напитки, с които се сключват споразумения за доставки на продукцията им за нуждите на българското председателство.

Утре, на 21 септември, е първият обществен дебат по основните приоритети на българското председателство, обяви Павлова. Той ще се проведе в три панела: присъединяване на Западните балкани, бъдещето на Европа с ограничения бюджет след Брекзит, икономически растеж и напредък по темата за конкурентоспособността. Следващият дебат с всички НПО, обединени във форум по темите на председателството, ще бъде на 23 октомври.

Още за предвижданите приоритети на българското председателство на ЕС - във видеооткъса.