Армията в Италия ще отглежда марихуана

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Италия е една от страните в света, която разреши продажбата на марихуана с медицинска цел. За да намалят разходите за внос от Холандия, министерствата на здравеопазването и на отбраната обединяват сили за един наглед странен проект. Със задачата да произвежда марихуана се е заела... италианската армия.

Макар и в Италия отглеждането и продажбата на марихуана да продължава да е незаконно, употребата с медицинска цел е разрешена. Причината - растението намира широко приложение за облекчаването на болката при редица болести.

Франческо Крестиани, анестезиолог: "Имам пациент, който се подлага на химиотерапия. Често това му причинява гадене, депресия и и силна болка. Предписах му марихуана и това много му помогна."

Джанпаоло Граси, изследовател: "Медицинската употреба на канабис има огромни предимства. Само няколко милиграма, които могат да бъдат и под формата на напитка или сладкиш, са достатъчни за да постигнат търсения положителен ефект."

На 60 км от Венеция, в строго охранявана зона, италианската армия отглежда марихуана. Причината тази задача да бъде поверена на военните е много проста - по-голяма сигурност и превенция на злоупотребата.

В страната все още основен разпространител на канабис е мафията. Причината - цената на медицинска марихуана, продавана легално, е 38 евро за грам. Италианските власти споделят, че се надяват нововъведената практика да намали изтичането на пари към сивия сектор.

Беатрис Лорензин, министър на здравеопазването: "Вярваме, че отглеждайки собствено производство, ще намалим разходите на страната в пъти."

Не всички приветстват идеята. Римокатолическата църква остро се противопоставя на употребата на растението, било и с медицинска цел. Но въпреки критиките и доводите против, властите дадоха старт на проекта.