Опасен канал във Ветово

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Необезопасен отводнителен канал погребва хора във Ветово, разказва за "Денят започва" Даниела Димитрова. В 3-метровата пропаст са пропадали както възрастни хора, така и деца. Съоръжението е затлачено с боклуци, а местните жители се притесняват за здравето си.

Преди 25 години наводнение потапя градчето и отнема човешки живот. За да не се повтори трагедията е изграден отводнителен канал, дълъг един километър. Той прекосява една от централните улици и е на две крачки от къщите на хората. За да влязат в домовете си, трябвало с подръчни материали да направят самоделни подобия на мостове. Но инцидентите, някои от които с фатален край, зачестили, оплакват се живеещите в района:

"Един мъж беше паднал с колелото. Почина още в канала.”

"С колата един бургуджия падна и кокошки имало вътре.”

"По принцип пада, който се е напил. Който си върви по пътя, не пада."

”Много хора починаха, падат в канала, вечерно време не се вижда. Много се притеснявам за децата. Изобщо не ги пускам навън.”

Седемгодишният Мерич вече не смее да мине покрай опасния канал, защото миналата година пострадал сериозно. Разказва, че минавал по моста и паднал с колелото.

Хората от квартала недоволстват и от неприятната миризма, която се разнася от отпадните води и изхвърлените боклуци в канала.

Потърпевшите настояват каналът да бъде покрит. Преди години малка част от него е затворена с бетонни плочи. Въпреки нещастните случаи, кметът на Ветово е на мнение, че съоръжението не е опасно.

„То навсякъде може да падне. Защо трябва да бъде покрит? Каналът е циментиран, укрепен, за да има добра просмукателна способност и да отведе водите”, казва Георги Георгиев.

Единственото спасение за живеещите на ул.”Велико Търново”, откъдето преминава каналът, е интегрираният воден проект, по който кандидатства Община Ветово. Веднъж той вече е бил отхвърлен от Екоминистерството като некачествен, а финансовите неустойки се плащат и до днес от Общината.

Тази пролет обаче Община Ветово отново ще кандидатства и ако проектът бъде одобрен, градът ще се сдобие с нова канализационна система и пречиствателна станция. Ще се поднови и ВиК-а мрежата, която е толкова амортизирана, че дава най-големите загуби на питейна вода в цялата област. Така в опасния канал поне няма да се събират отпадъчни води.