Напрежение в Косово след мача Сърбия - Албания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във вторник вечер футболната среща между Сърбия и Албания беше прекъсната след сблъсъци между футболистите, както и нахлули сръбски фенове на терена. Повод за инцидента стана безпилотно самолетче, развяващо албанско знаме над стадиона. В същото време в Косово полицейска намеса предотврати сблъсъци между етнически сърби и албанци. Вчера потърсихме коментар за ситуацията от сръбските и косовските медии.

Поставянето на отборите на Сърбия и Албания в една квалификационна група за европейското първенство през 2016 със сигурност носеше рискове. Съзнавайки грешката си, УЕФА забрани присъствието на албански фенове на мача в Белград. Малко обаче можеха да предскажат това, което се случи във вторник вечер на стадиона "Партизан".

Каква е реакцията на сръбското общество?

Милош Шаранович, телевизия и радио "B92", Сърбия: Ако има начин, по който мога да опиша реакцията в Сърбия, бих казал, че хората са в шок. Никой не очакваше такова нещо. Имаше много слухове преди мача, че албански фенове ще се опитат да влязат нелегално на стадиона, но никой не можеше да предвиди провокацията с албанското знамето. Който и да питате тук, би ви казал, че инцидентът е бил подготвен от албанците и че трябва да им бъде потърсена отговорност.

Какво е становището на сръбската полиция за инцидента? Проведено ли е разследване?

Милош Шаранович, телевизия и радио "B92", Сърбия: След мача се появи доста информация по случая, но нямаше нито едно официално изявление. Появи се слух, че братът на албанския премиер Еди Рама е бил сред отговорните за случилото се, но все още няма официален коментар от полицията. Сигурно е, че братът на премиера е бил във ВИП ложите на стадиона. Говори се, че е имал някакво устойство в себе си, но е се знае дали е било мобилен телефон, камера или нещо друго. За момента всичко са слухове.

Каква реакция очаквате от УЕФА?

Милош Шаранович, телевизия и радио "B92", Сърбия: Сигурен съм, че това, което предизвика инцидента, е политическо послание, което е непреиемливо по стандартите на УЕФА. Мястото на знамето на Велика Албания не е нещо, което трябва да присъства на стадионите. Затова предполагам, че албанската федерация ще бъде наказана. За жалост вина имат и организаторите на мача, които допуснаха сръбски фенове да нахлуят на терена за бой с албанците и затова мисля, че Сърбия също ще бъде наказана с мач без публика.

Смятате ли, че в бъдещето двете страни ще могат да се срещат на терна без повече инциденти?

Милош Шаранович, телевизия и радио "B92", Сърбия: Днес четох много обвинения в западни медии, че УЕФА е трябвало да сложи Сърбия и Албания в две различни групи, както е направила вече с отборите на Армения и Азайберджан, както и с Испания и Гибралтар. Но вижте ние вече имахме подобни проблеми в първите ни мачове срещу Хърватия и Босна, които по-късно се превърнаха в напълно нормални футболни срещи. Така че, щом футболистите на Сърбия, Хърватия и Босна могат да играят мирно помежду си, не виждам защо това не може да се стане мачовете ни с Албания.

Какъв ще бъде ефектът на този инцидент върху дипломатическите отношения между Сърбия и Албания?

Милош Шаранович, телевизия и радио "B92", Сърбия: Интересното е, че след седмица албанският премиер ще посети Белград, а случилото се във вторник със сигурност ще увеличи напрежението между двете страни. Но сърбите вече сме имали подобни проблеми с други балкански страни, които сме разрешили успешно и се надявам, че и този случай ще бъде такъв.

Случилото се в Белград имаше отражение и в съседно Косово. Напрежението достигна връхната си точка най-голямо в етнически разделената Косовска митровица, където местната полиция предотврати сблъсъци между сърби и албанци.

Какво се случи снощи в Косовска Митровица?

Тахир Сопи, вестник "Коха Диторе", Косово: Градът е разделен от река Ибър, на север от която се намират кварталите с етнически сърби. До колкото знаем по време на мача около 50 сърби, са отправяли обиди към албанците, които са наблюдавали срещата от южната страна на реката. Докато албанците са се радвали на мача сърбите са скандирали "Убийте албанците!"

Каква беше обществената реакция в Косово след мача?

Тахир Сопи, вестник "Коха Диторе", Косово: Реакцията беше позитивна, защото играчитени се представиха добре и реагираха правилно, когато бяха атакувани от сръбските фенове.

Значи ли това, че в Косово случилото се като сръбска провокация?

Тахир Сопи, вестник "Коха Диторе", Косово: Да, защото официално на стадиона нямаше нито един албански фен.

Как тогава ще коментирате появата на знамето на стадиона?

Тахир Сопи: Никой не знае, чий са самолетът и знамето. Има някакви слухове за това кой е бил, но няма доказателство дали е бил някой албанец.

Мислите ли, че УЕФА трябва да не позволява мачове между Сърбия и Албания или Сърбия и Косово, както е направила с някои други европейски страни?

Тахир Сопи, вестник "Коха Диторе", Косово: Може би това би било по-доброто решени, защото всички знаем проблемите между тези страни.

А взима ли косовското общество страна по това кой трябва да бъде наказан?

Тахир Сопи, вестник "Коха Диторе", Косово: Мнението тук е, че победата трябва да бъде присъдена на нашият отбор, заради сръбските фенове, които нахлуха на терена, за да се бият с албанските футболисти. Това е решението, което УЕФА винаги е взимала при подобни случаи миналото.

Като равносметка бихте ли казали, че този инцидент ще повиши значително етническото напрежение в Косово?

Тахир Сопи, вестник "Коха Диторе", Косово: Не мисля. Днес всички деца отидоха спокойно на училище, празнувайки случилото се снощи.