Ася Петрова: Няма наложена административна мярка за язовирите в предаварийно състояние

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

81 са предаварийните язовири в страната, които представляват потенциална опасност за населението около тях, според проверката на Върховна административна прокуратура (ВАП). Във Велико Търново, Враца и Плевен има най-много опасни язовири, при други 250 язовира са констатирани технически проблеми по язовирните стени и преливниците.

Заместник на главния прокурор при Върховна административна прокуратура Ася Петрова коментира за "Денят започва" проверката и мерките, които трябва да бъдат взети за обезопасяване на водоемите.

"В хода на разпоредената от ВАП проверка Държавната агенция по метрологичен и технически надзор констатира, че 2 400 язовира и съоръженията към тях се намират в неизправно състояние, неизправно частично работоспособно състояние и друга част от тях в неизправно неработоспособно състояние и 81 от язовирите се намират в предаварийно състояние", съобщи Ася Петрова и пшоясни, че съгласно закона и наредбата към него следва язовирите, които се намират в предаварийно състояние, следва да бъдат изведени от експлоатация. Това е принудителна административна мярка, която се налага със заповед на председателя на ДАМТН и следва да се наложи задължително. Зам.-главният прокурор съобщи, че до този момент няма данни Държавната агенция да е наложила принудителна административна мярка по отношение на който и да е от тези 81 язовира. Констатациите за състоянието на язовирите в предаварийно състояние са известни от месеци, защото в този смисъл са и докладите на ДАМТН от м. ноември 2016 г., и е следвало законът да се приложи, а председателят на Агенцията да приложи принудителна административна мярка, коментира Ася Петрова и допълни, че е трябвало и за останалите над 2000 язовира, които се намират в неизправно техническо състояние, е следвало също да се прецени дали са налице основания за принудителни мерки и срещу тях до привеждането им в изправно състояние.

Случаят с неизправния язовир "Бели Искър" и кой е собственик и отговорен за състоянието му беше изнесен в "Денят започва". Съгласно експертното становище, с което разполагат и във ВАП, състоянието на този язовир не е предаварийно, а е технически неизправно частично работоспособно, което изисква ограничаване на натоварването и ремонтно-укрепителни дейности, каза Ася Петрова.