Пламен Димитров: Трябва да се учеличат доходите, за да се запазят кадрите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ръст на икономиката, спад на безработицата, спорове за минималната работна заплата и недостиг на работна ръка – това са част от темите, които сериозно ангажират дневния ред на синдикати и работодатели. КНСБ и ръководството на синдикатите днес ще се срещне с президента Румен Радев, за да говорят за диалога в тристранката, енергийния сектор и евродирективите, електрическата енергия от въглища, емисии, доходи, промяна на социално-икономическите права в Конституцията. Гост в студиото на „Денят започва“ беше Пламен Димитров, директор на КНСБ.

„Със сигурност когато е дефицитен пазарът на труда хората имат повече възможности да определят правилата на своето наемане в това число и заплатите, и от тази гледна точка като цяло влиянието на фактора труд расте, и в това число и нашето влияние, така че очевидно в състоянието, което се намира България, затова и хората всъщност имат своя шанс според мен в момента заради дефицитния пазар на труда от една страна, от друга страна състоянието на икономиката, което в момента позволява доходите да растат изпреварващо извън и над ръста на брутния продукт, който сам по себе си също трябва да бъде естествено двигателя на растежа напред“, каза Димитров.

„В тази ситуация учеличението на доходите няма алтернатива и всички партии, като че започнаха да го разбират. Видяхме техните анонси“, категоричен беше той.

Според Димитров трябва да се увеличат доходите, за да се запазят кадрите в заводите и да има шанс за по-голяма производителност и по-добри пазарни позиции на бизнеса.

„Брутният продукт е с около 50% повече за тези 27 години отколкото началото на прехода, а средната работна заплата още е със същата покупателна способност“, каза той.

Вижте целия разговор във видеото.