България да направи постъпки за купуване на остров Свети Ахил

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България да направи постъпки за купуване на гръцкия остров Свети Ахил, където е погребан цар Самуил, а новостроящата се автомагистрала Струма да бъде преименувана на цар Самуил. Това предлагат военно-патриотичните организации в Дупница в писмо до премиера професор Георги Близнашки, който е председател на Националния комитет за честване на 1000 години от рождението на българския владетел.

На гръцкия остров Свети Ахил се намират развалините на българския град Преспа и базиликата, където са открити мощите на цар Самуил. Затова представителите на военно-патриотичните организации в Дупница смятат, че малкият остров е исторически свързан с българската държава.

„Защо, ако е възможно, да не го закупим, защото всичко е на договорености между двете държави, които и двете са членки на Европейския съюз", казва председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Дупница полк. Иван Шопов.

Доцент Крум Чивиев също е на мнение, че българите трябва да имат свободен достъп до резиденцията на цар Самуил на остров Свети Ахил.

”Той там е направил дворци, най-големият православен храм, където духовно се e отдал на идеята да бъде отдаден на България", обясни той.

Военно-патиотичните организации в града искат още новостроящата се автомагистрала Струма да се преименува на „Цар Самуил”. Според тях името трябва да бъде сменено, защото трасето е от Видин до Солун, а това са местата, които са кръстосвани от самуиловите воини и по тях са водени битки за утвърждаване на българската държава.

"Срещу нас е връх Поглед, който носи името си от тогава, защото там са били наблюдателниците на него, където чрез огньове са се свързвали с други височини, а по–нататък е село Шатрово - там са шатрите", разказа зам.-председателят на Съюз на запасните офицери - Дупница Соян Ушатов.

Предлага се още при Лот 2 от магистралата, близо до местността Крушовица, да се издигне мемориална композиция на Самуил и неговите войници.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад